Jouw Ontdekking

 Nieuwe ontwikkelingen aan de mooiste bocht van het Alkmaars Kanaal. Oude fabrieken en industrie panden worden vervangen door een groen woon- en werkgebied. Langzamerhand komen er stoere, klimaatbestendige bouwblokken in de plaats voor bedrijfspanden. Aan de oevers van het water wordt een bruisende wijk met een rijke geschiedenis ontwikkeld. Dit is Nieuw Oudorp: jouw nieuwe ontdekking, en jouw nieuwe thuishaven.

Ontdek Nieuw Oudorp

Stoere bouwblokken, groene parken, binnenhoven, en prachtig uitzicht over het water. Alle voorzieningen om de hoek, binnen 10 minuten in de binnenstad van Alkmaar en talloze activiteiten. Dit vind je allemaal in Nieuw Oudorp.

Weet-je dit al over Nieuw Oudorp?

April 2021

Is er al gestart met het bouwen

0 +

Huur en koop-woningen

“Prachtige projecten met een mooie mix tussen wonen en werken” - Jasper Nieuwenhuizen, Wethouder

De Makers Markt

Twee keer per jaar gooit de Stadsfabriek haar deuren open voor de Makers Markt

Januari 2023

Eerste woningen Nieuw Oudorp in verkoop

Binnen 50 minuten met het OV naar Amsterdam

Binnen 6 fietsminuten in hartje Alkmaar, binnen 10 fietsminuten op het station

De Drukkerij

Indoor Beach, culturele broedplaats, tof theater en een skatepark onder een dak? Dat vindt je hier

0 hectare

woon- en werkruimte

Een toekomstbestendige wijk

In Nieuw Oudorp vind je een nieuwe manier van wonen, waar de binnen- en de buitenwereld met elkaar in balans zijn. Hier zijn appartementen trapsgewijs gebouwd, met grote binnentuinen en openbare ruimtes. De wijken worden vergroend voor klimaatadaptatie en biodiversiteit. Voetgangers en fietsers hebben hier prioriteit. Dit is Nieuw Oudorp: een toekomstbestendige wijk.

Een duikje de geschiedenis in

1595

In het gebied Oudorp vestigen zich zoutketens, houthandels, scheepswerven en de eerste industriële windhoutzaagmolen. De Schermerweg wordt gemaakt om de binnenstad van Alkmaar te verbinden met de Noordervaart. Het gebied ten noorden van de Schermerweg (Oudorp) wordt een grotendeels agrarisch gebied, tot ver in de twintigste eeuw.

1639

De Schermerpoort wordt aan het begin van de Schermerweg opgericht. Dit verbindt Oudorp met het Schermereiland.

1824

Het Noordhollands Kanaal wordt aangelegd. Op een gegeven moment is dit het breedste en diepste kanaal ter wereld, en wordt beschouwd en gebruikt als de snelweg van Noord-Holland. Langs het kanaal breidt de Alkmaarse industrie zich verder uit. Hier vestigen zich onder anderen een bouwmaterialenbedrijf, de Timmerman’s Graan- en Meelhandel, en de Stoomwasserij van S. Krom. Ook wordt de scheepswerf Witsen opgericht – hier worden kleinere schepen en luxe (motor)boten gemaakt.

1976

Oudorp is inmiddels onder de jurisdictie van het Alkmaarsche Vroedschap getrokken. Een Structuurnota stelt vast dat het industrieterrein tussen de Schermerweg en het Noordhollands kanaal met 4 hectare wordt uitgebreid. Nieuwe bedrijven vestigen zich in het gebied, waaronder de drukkerij van het Noordhollands Dagblad en later de Telegraaf Media Groep.

2017

De Gemeente Alkmaar stelt de Omgevingsvisie vast. De ontwikkeling van de Kanaalzone (Alkmaars Kanaal) is een van de drie ambitielijnen in deze visie.

2023

Er wordt hard gewerkt aan jouw nieuwe thuishaven. Het industrieterrein wordt ontwikkeld naar een bruisende, stoere wijk aan de mooiste bocht van het Alkmaars Kanaal. Dit is Nieuw Oudorp.

Hier wil je meer over weten:

Wonen

Behoefte aan iets nieuws voor jezelf? Ga je voor het eerst samenwonen? Of heb je wat meer ruimte nodig voor je jonge gezin? Maak van Nieuw Oudorp jouw thuishaven.

Voorzieningen

In Nieuw Oudorp is alles bij je om de hoek - de supermarkt, winkels en horeca, het kinderdagverblijf en meer.

Activiteiten

Een Indoor Beach, toffe theater voorstellingen, workshops, een skatepark, horeca en prachtige loop- en fietswandelingen langs het Alkmaars Kanaal. Hier verveel je je nooit.