Sluiten

De Makersmarkt

De Stadsfabriek gooit de deuren open: een terugblik op de Makersmarkt

Techniek, boomzaaggerij, fotografie, 3D-printers, VR-brillen, een plantendokter, kinderactiviteiten en livemuziek: dit was allemaal te beleven op de Makersmarkt van de Stadsfabriek. Op zaterdag 2 december 2023 gooide de Stadsfabriek voor de derde keer de deuren open voor diverse demonstraties, workshops en activiteiten. De hele dag konden bezoekers lassen, smeden, knutselen, printen, maken en alles uitproberen wat de Stadsfabriek aanbiedt.

De Stadsfabriek – voor de makers, creatieven en dagbesteding

In het midden van Nieuw Oudorp staat De Drukkerij – de voormalige Drukpershal van het Noorhollands Dagblad. In het afgelopen twee jaar is deze plek ontwikkeld van leeg pand tot een culturele broedplaats. Hier zijn organisaties zoals Karavaan, Skatepark Straat!, Munki, Koel310, Indoor Beach Alkmaar en de Stadsfabriek gehuisvest onder één dak.

De Stadsfabriek is een broeinest van creativiteit en activiteit, makers en start-ups. Dit is een openbare maakplaats waar techniek, cultuur, arbeid, zorg en duurzaamheid samenkomen. De Stadsfabriek heeft twintig ateliers die gehuurd worden door diverse makers zoals een edelsmid, kunstenaars, kinderspeelgoedmakers en meer. Hier kunnen makers machines vinden, huren en gebruiken waar ze zelf niet de ruimte voor hebben.

Ook maken verschillende start-ups gebruik van de Stadsfabriek. Lex Koetzier, oprichter van It-bedrijf Triple, plaats expres zijn medewerkers in de creatieve omgeving. Hier maken ze gebruik van de machines, om bijvoorbeeld een robot-bureaustool te maken, en genieten ze van de creatieve energie. “Creativiteit is het nieuwe goud”, vindt Lex.

De Stadsfabriek is ook een plek voor dagbesteding. Er werken mensen in de keukens, helpen in de werkplaatsen, en maken gebruik van 3D printers, borduurmachines en zelfs lasersnijders. Zo kunnen mensen in de dagbesteding nieuwe vaardigheden leren. Zo kunnen zij certificaten halen en eventueel zelfs doorstromen naar banen of het onderwijs. “Wij helpen mensen op weg”, zegt Nicolette De Wandeler van de Stadsfabriek.

Ondertussen blijft de Stadsfabriek zich nog meer ontwikkelen en groeien. Nu is het toe aan de volgende stap: meer vrijwilligers, meer cursussen, een meer makers.

Circulair en duurzaam

Bij de Stadsfabriek staan duurzaamheid en circulariteit centraal. In het pand is alles van hergebruikt materiaal en is er nieuw leven geblazen in wat er al stond.

Tijdens de Makersmarkt konden bezoekers in ‘Het Winkeltje’ kaarten, kerstbomen, lampen en portemonnees van gerecycled materialen kopen. Ook konden bezoekers hun zielige of depressieve planten brengen naar ‘Plantastico’, waar ze verzorgd en genezen worden.

Om iets nieuws te creëren moet er soms iets ouds vedwijnen, zo ook in Nieuw Oudorp. Om de nieuwbouw in Nieuw Oudorp mogelijk te maken moeten er een aantal bomen worden weggehaald. Deze bomen krijgen een nieuwe bestemming. Zij worden naar de Stadsfabriek gebracht, gedroogd en tot planken verzaagd. Deze worden dan weer gebruikt voor buitenmeubels die rondom Nieuw Oudorp worden teruggeplaatst. Zo blijft het hout in de buurt waar het vandaan komt, en is dit een circulair proces.

Zelf ook interesse in maken en creëren? De Stadsfabriek heeft het hele jaar workshops en elke donderdag een inloopavond. Bekijk hier de website: https://stadsfabriekalkmaar.nl/